Raad van Bestuur - besluitenlijst

 

 

 

ZITTING VAN 27.11.2024

 

 

Aanwezig:

Voorzitter Raad van Bestuur Leen Ysebaert

Bestuurders Stefaan Heyndrikx, Conny De Spiegelaere, Sven Roegiers, Annelies Lammertyn, Stefaan Standaert, Jan Pauwels, Marleen Vanlerberghe, Hilde De Graeve

Technici Danny Coene, Conny Martens

Algemeen directeur Piet Vanwambeke

Verontschuldigd:

Technici Britt Schouppe, Joke Mertens

Volmacht gevend:

Bestuurder Patrick Huyghe

 

 

 

Onderhavige vergadering van de Raad van Bestuur vangt aan om 17.30 uur en heeft, in besloten zitting (art. 19 statuten), plaats in de vergaderzaal van de hoofdzetel van het Zorgbedrijf Meetjesland, 2de verdieping, Sleidinge-dorp 43 te 9940 Evergem, conform het besluit van de Raad van Bestuur dd. 13.12.2016.

 

In toepassing van art. 18 §4 van de statuten werd het verslag van de vorige zitting van de Raad van Bestuur goedgekeurd, bij gebreke aan tijdig protest.

Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Financiën

Financieel en beleid – ontwerp van herziening 6 meerjarenplan 2020-2025 inzake exploitatie, investeringen en liquiditeiten – vaststellen van de beleidsnota en de financiële nota – voorstel tot vaststelling van de herziening 6 van het meerjarenplan 2020-2025 – voorlegging aan de Raden voor Maatschappelijk Welzijn

 

 

BESLUIT DE RAAD VAN BESTUUR

Met eenparigheid

Art. 1 - De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 6 voor het Zorgbedrijf Meetjesland vast te stellen, zoals voorliggend en zoals gevoegd in bijlage bij onderhavig besluit, en het ter goedkeuring voor te leggen aan de Algemene Vergadering, die daartoe wordt samengeroepen op woensdag 27.11.2024 om 19.00 uur.

Art. 2 - De wijzigingen van de kredieten van het boekjaar 2024 en de beginkredieten van het boekjaar 2025 worden vastgesteld.

Art. 3 - De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 6, na goedkeuring door de Algemene Vergadering, samen met een voor eensluidend verklaard afschrift van onderhavig besluit, ter kennisname voor te leggen aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van de gemeenten Evergem, Maldegem, Deinze en Lievegem.

Art. 4 - De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 6, na goedkeuring door de Algemene Vergadering, samen met een voor eensluidend verklaard afschrift van onderhavig besluit, als digitaal bestand te bezorgen aan de Vlaamse Regering.

Art. 5 - De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - herziening 6, na goedkeuring door de Algemene Vergadering en binnen de 10 dagen na de goedkeuring, te publiceren op de webtoepassing van de gemeente Evergem, waar zich de maatschappelijke zetel van het zorgbedrijf bevindt, en bij de bekendmaking de publicatiedatum te vermelden (artikel 287 DLB).

 

 

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Financiën

Actief schuldbeheer - goedkeuring

 

 

BESLUIT DE RAAD VAN BESTUUR

Met eenparigheid

Art. 1 - De cap te behouden of te verhogen naar 5% van de indekkingstechniek ‘Partially Capped Variable Maturity Swap 1 jaar' tot eindvervaldag van het krediet 5 (Ten Oudenvoorde) en krediet 19 (Warmhof) te verlengen tot 31.12.2026, volgens de kenmerken opgenomen in bijlage bij dit besluit.

Art. 2 - Aan de financieel directeur, Maarten Vanden Berghe, machtiging te verlenen om de definitieve rentevoorwaarden vast te leggen.

Art. 3 - Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Belfius Bank N.V. en aan de financieel directeur. Gelieve de beslissing te bezorgen ter attentie van de heer Stijn Bauters.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Personeel

RPR - goedkeuring wijziging m.i.v. 1 januari 2025

Nieuwe RPR - pakket van wijzigingsvoorstellen op basis van principiële goedkeuring RvB 18.09.2024

Goedkeuring van de Raad van Bestuur betreffende de voorgestelde wijzigingen na onderhandeling met vakorganisaties

 

 

BESLUIT DE RAAD VAN BESTUUR

Met eenparigheid

Art. 1 - Akkoord te gaan met de aanpassingen aan de rechtspositieregeling van het personeel van het zorgbedrijf op volgende punten:

1. installeren van het theoretisch budget met het oog op het aanbieden van een fietslease, door het invoegen van de artikelen 94 bis en 94 ter met volgende tekst :

Artikel 94bis

Paragraaf 1

Van de eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk afstand gedaan worden ten voordele van een theoretisch budget waarmee het personeelslid maatschappelijk verantwoorde voordelen kan kiezen.

Deze voordelen mogen geen betrekking hebben op de aanvulling van het wettelijk pensioen.

Paragraaf 2

De toewijzing van het theoretisch budget wordt opgenomen in een individueel akkoord tussen de algemeen directeur en het personeelslid.

Als er geen individueel akkoord is, behoudt het personeelslid het recht op de componenten vermeld in §1.

Paragraaf 3

De concrete modaliteiten over de voordelen worden uitgewerkt in het arbeidsreglement.

Artikel 94ter

Paragraaf 1

De eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een theoretisch budget waarmee het personeelslid voordelen ter bevordering van fietsmobiliteit kan kiezen, die gelijkwaardig zijn aan die van een eindejaarstoelage in geld zoals omschreven in deze rechtspositieregeling. In voorkomend geval is er geen of gedeeltelijk geen recht meer op de eindejaarstoelage.

Paragraaf 2

Het theoretisch budget waarvan sprake is niet opeisbaar. De voordelen die het personeelslid vrij kiest binnen de grenzen van dit theoretisch budget, worden wel opeisbaar van zodra ze opgenomen worden in een individueel akkoord tussen het personeelslid en het bestuur. Bij gebrek aan een individueel akkoord, blijft het recht op de eindejaarstoelage onverkort van toepassing.

Paragraaf 3

Het personeelslid moet zijn keuze om de eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk om te zetten maken op een moment dat er nog geen verworven rechten op die eindejaarstoelage bestaan. Wanneer het personeelslid kiest voor een gedeeltelijke omzetting van de eindejaarstoelage, vermindert hiermee het bruto bedrag van de eindejaarstoelage.

Paragraaf 4

Indien het theoretisch budget meer was dan nodig voor de gekozen voordelen, wordt het saldo aan het personeelslid overgemaakt na afhouding van de noodzakelijke bijdragen. In voorkomend geval worden die teruggestorte gelden beschouwd als een gewone premie in geld.

Paragraaf 5

De concrete modaliteiten over fietsmobiliteit worden uitgewerkt in het arbeidsreglement.

 

2. toepassing van het verlof 52+ sociale maribel voor de woonzorgcentra en de ondersteunende diensten, waarbij

een gelijkaardige, niet-gesubsidieerde toepassing wordt voorzien voor het personeel van de dienst voor gezinszorg, door het invoegen van een artikel 143bis met volgende tekst:

 Artikel 143bis

De personeelsleden van de administratie en het ondersteunend personeel van de woonzorgcentra genieten van bijkomende verlofdagen in het kader van het sociaal akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren 2005-2010 (Federale gezondheidsakkoord publieke sector van 18.07.2005). Deze personeelsleden behoren niet tot de personeelsleden waarop het verlof wegens vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan van toepassing is of van toepassing kan zijn of worden; zij genieten evenmin een verlof wegens vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan, dat zij uit een vorige functie behouden hebben ten persoonlijken titel.

Deze bijkomende verlofdagen nemen de vorm aan van een aantal bijkomende dagen dienstvrijstelling a rato van hun prestaties als volgt:

- 52 jaar: 5 dagen

- 53 jaar : 8 dagen

- 54 jaar : 10 dagen

- 55 jaar : 13 dagen

- 56 jaar : 15 dagen

- 57 jaar : 18 dagen

- 58 jaar : 20 dagen

De leeftijd die in beschouwing wordt genomen, is die bereikt op 1 januari van het jaar waarin de bijkomende verlofdagen zijn voorzien.

Genieten eveneens van deze dienstvrijstelling, evenwel zonder onder de toepassing te vallen van het sociaal akkoord betreffende de federale gezondheidssectoren 2005-2010 en zolang er geen gunstiger verlof wegens vrijstelling van de arbeidsprestaties door de Vlaamse Regering wordt toegestaan : “het ondersteunend personeel van de groepen van assistentiewoningen, de personeelsleden van de dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg, de personeelsleden van de dienst maaltijdbedeling en de omkaderende personeelsleden van de dienstenchequesonderneming.”

Voor de toepassing van art. 144 §3 en §4 van de overgangsbepalingen van deze rechtspositieregeling, wordt deze dienstvrijstelling gelijkgesteld met arbeidsduurvermindering.

De toelage bedoeld in art. 109bis van onderhavige rechtspositieregeling wordt aanzien als gelijkwaardig met de helft van een recht op vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan, zoals bedoeld in dit artikel.

 

3. Ter regularisatie van de bestaande werking:

- aanpassingen aan de procedures voor interne mobiliteit (aanpassing art. 66 §2 RPR) en bevordering (aanpassing art. 54 §1 RPR), door het invoegen in art. 66 §2 en in art. 54 §1 van de RPR van een letter c met volgende tekst:

'c. ze zijn aangesteld bij het zorgbedrijf Meetjesland na een selectieprocedure met externe bekendmaking anders dan deze vermeld in Titel 2, hoofdstuk IIII. '

 

- aanpassing omstandigheidsverlof bij plechtige communie, door het wijzigen van de bepaling in art. 135 §1, 12°, waardoor de tekst van het 'toegestaan maximum' wordt aangevuld met 'de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of die er op volgt'. 

 

- na opmerking RSZ-inspectie - aanpassing reiskosten door art. 113 te wijzigen en de nieuwe tekst wordt:

'§1. Het personeelslid dat voor dienstreizen van zijn eigen motorvoertuig gebruikmaakt, heeft recht op een vergoeding zoals toegekend aan het federale overheidspersoneel.

...

§3. Bij carpooling wordt de vergoeding voor de bestuurder verhoogd met een vergoeding zoals toegekend aan het federale overheidspersoneel.

...

§4.  Het personeelslid dat voor dienstreizen van de eigen fiets gebruik maakt, ontvangt een vergoeding zoals toegekend aan het federale overheidspersoneel.

....

§5. De vergoeding zoals bepaald in §1, §3 ren §4 wordt driemaandelijkse herzien overeenkomstig een omzendbrief die in Belgisch Staatsblad verschijnt.'

Art. 2 - Kennis te nemen van het protocol van akkoord, afgesloten op het Bijzonder Onderhandelingscomité met de vakbonden op 23.10.2024.

Art. 3 - Goedkeuring te verlenen aan de voorliggende gecoördineerde versie van de rechtspositieregeling van het personeel van het zorgbedrijf, zoals aangepast volgens art. 1 van dit besluit (wijzigingen en aanvullingen zijn aangeduid in geel in de tekst) en zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit.

Art. 4 - De wijzigingen, bedoeld in art. 1 van dit besluit, hebben toepassing met ingang van 01.01.2025 en worden toegepast op de contractuele personeelsleden van het zorgbedrijf, evenals op de aan het zorgbedrijf gedetacheerde personeelsleden.

Art. 5 - Aan het directieteam wordt gevraagd om in 2025 andere voorstellen voor aanpassing aan de rechtspositieregeling opnieuw voor te stellen. Met name de niet weerhouden voorstellen opnieuw voor te leggen en te bespreken met de nieuwe bestuursploeg. Het gaat om maatregelen om het HR-beleid verder vorm te geven, om een aantrekkelijke werkgever te blijven.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Personeel

Wijziging arbeidsreglement m.i.v. 1 januari 2025

 

 

BESLUIT DE RAAD VAN BESTUUR

Met eenparigheid

Art. 1 - Na kennis genomen te hebben van het gunstig advies bij de voorgestelde aanpassingen vanwege het Hoog Overlegcomité dd. 23.10.2024, volgende artikelen van het arbeidsreglement van het zorgbedrijf te wijzigen door het invoegen van de volgende teksten:

        Artikel 18  - Jaarlijkse vakantie - toevoegen van volgende tekst in art. 18 na §2:

Ieder personeelslid, ongeacht de prestatiebreuk heeft het recht om eenmaal per jaar een onafgebroken afwezigheidsperiode van minstens 3 weken te nemen, inclusief 3 weekends verbonden aan die periode. Voor een personeelslid dat tewerkgesteld is volgens een beurtrolsysteem van 1 weekend op 2, betekent dit niet dat een recht zou ontstaan op vijf opeenvolgende vrije weekends. Eén van deze 3 verbonden weekends kan elders worden heringepland, in kader van een optimale dienstorganisatie, zonder dat op jaarbasis meer dan 25 weekends gepresteerd moeten worden.

Daarnaast en voor personeelsleden die volgens een ander beurtsysteem werken, kan er geen verlof opgenomen worden tijdens ingeplande weekends.

Uitzonderingen zijn enkel mogelijk mits overleg en na opmaak vakantieplanning.

Elke uitzondering wordt aan de directeur voorgelegd ter goedkeuring.

Dit recht op een onafgebroken afwezigheidsperiode van minstens 3 weken kan uitzonderlijk beperkt worden wegens organisatorische noodwendigheden. Onder 'organisatorische noodwendigheden' wordt verstaan het verzekeren van de onontbeerlijke personeelsomkadering voor het functioneren van de dienst, nadat alle beschikbare ondersteunings- of vervangingsmogelijkheden binnen het huidig organisatorisch kader en de interne bestaffing (exclusief interimpersoneel) zijn ingezet tijdens de betrokken vakantieperiode.

        Artikel 36 - Werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) - toevoegen van volgende tekst in art. 36 na §9:

Personeelsleden die door nalatigheid, slecht of verkeerd gebruik eigendommen van het zorgbedrijf verliezen of stuk maken, moeten de kosten hiervan terugbetalen aan het zorgbedrijf.

Het kan hierbij gaan om de volgende eigendommen, zonder dat deze lijst als limitatief beschouwd kan worden:

Werkkledij, (naam)badges, sleutel locker werkkledij, badges tijdsregistratie, ….

Deze items zijn eigendom van het zorgbedrijf; het personeelslid draagt er zorg voor en gebruikt deze correct.

Het dragen van een naambadge is verplicht voor medewerkers in de woonzorgcentra en pastorijen. Het bestuur voor-ziet in een naambadge voor elk personeelslid, of men nu werkkledij draagt of niet.

Bij verlies van een item, zorgt het zorgbedrijf voor een vervang-item, zonder de kosten daarvoor aan te rekenen.

Uitzondering: bij verlies van hetzelfde item binnen de 12 maanden na het voorgaande verlies, wordt de kostprijs aan-gerekend aan het personeelslid, tenzij het een diefstal betreft, waarvoor het personeelslid een kopie van het proces-verbaal aan het zorgbedrijf bezorgt en in welk geval geen kost zal worden aangerekend.

Specifiek wat betreft de naambadges:

Personeelsleden die werkkledij dragen, dragen er zorg voor dat ze hun naambadge niet met de werkkledij in de was gooien.

In geval het personeelslid kledij mét naambadge in de was gooit, dan wordt door de wasserij hiervoor een vergoeding aangerekend. Het zorgbedrijf zal deze vergoeding dragen, voor zover het personeelslid dit maximaal éénmaal per kalendermaand voor heeft. Wanneer het personeelslid dit méér dan één keer per kalendermaand voor heeft, wordt de totale aangerekende kost doorgerekend aan het personeelslid.

Alle voormelde aanrekeningen worden gebundeld in een jaarlijkse afrekening.

        Schrappen van één naam 'Ellen Schellinck WZC Ter Caele' bij vertrouwenspersonen op pag. 59

        Rechtzetting tikfout bij uurrooster O17 - waardoor de totale prestatieduur 05.30 uur wordt

Art. 2 - De aanpassingen, bedoeld in art. 1 van dit besluit, hebben toepassing met ingang van 01.01.2025.

Art. 3 - Goedkeuring te verlenen aan de voorliggende en in bijlage bij onderhavig besluit op te nemen gecoördineerde versie van het arbeidsreglement, waarin de onder art. 1 bedoelde wijzigingen zijn opgenomen, en die van toepassing te verklaren met ingang van 01.01.2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Secretariaat en communicatie

Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw en de WZCa van het Zorgbedrijf Meetjesland

 

 

BESLUIT DE RAAD VAN BESTUUR

Met eenparigheid

Art. 1 - Goedkeuring te verlenen aan de voorliggende samenwerkingsovereenkomst tussen het Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw en de WZCa van het Zorgbedrijf Meetjesland, zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit:

Art. 2 - De onder art. 1 bedoelde overeenkomst wordt voor elk WZC van het zorgbedrijf afgesloten en de algemeen directeur wordt gemachtigd deze te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Secretariaat en communicatie

Voorstel vergaderkalender 2025 - Raad van Bestuur

 

 

BESLUIT DE RAAD VAN BESTUUR

Met eenparigheid

Art. 1 - De Raad van Bestuur zal in 2025 vergaderen, telkens om 18u00, op:

- woensdag 22.01.2025

- woensdag 19.02.2025

- woensdag 19.03.2025

- woensdag 23.04.2025

-  woensdag 14.05.2025

- woensdag 18.06.2025

- woensdag 02.07.2025

- woensdag 27.08.2024

- woensdag 17.09.2024

- woensdag 15.10.2024

- DINSDAG 18.11.2024

- woensdag 17.12.2024

Art. 2 - Alle onder art. 1 bedoelde vergaderingen betreffen volledig fysieke vergaderingen die doorgaan op de hoofdzetel van het zorgbedrijf te Sleidinge-dorp 43 te 9940 Evergem, in de vergaderzaal.

Art. 3 - De voorzitter van de Raad van Bestuur heeft steeds het recht om de vergadering wel of niet te laten doorgaan, de aard van de vergadering te wijzigen (digitaal in plaats van fysiek), een andere datum te hanteren of een vergadering toe te voegen.

Art. 4 - Er zal een vergaderverzoek verstuurd worden naar de leden van de Raad van Bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Secretariaat en communicatie

Groepering: Directieteam van 17 oktober 2024

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Secretariaat en communicatie

Groepering: Directieteam van 7 november 2024

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Overzicht punten

 

ZITTING VAN 27.11.2024

Secretariaat en communicatie

Varia en vraagstelling

 

Publicatiedatum: 28/11/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.